За чланове Удружења

 

 

Од 12. Новембра 2022 године.

Сајт за online едукацију Удружења за јавно здравље Србије

Летак Удружења за јавно здравље Србије из 2008 године

Уређивање парка Розали Мортон у Београду 22 априла 2014. године

Поводом Дана планете Земље амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) организовала је у сарадњи са Општином Савски венац акцију уређења парка посвећеног докторки Розали Мортон код КБЦ „ Драгиша Мишовић“.

Амбасадор САД Мајкл Кирби и председник Општине Савски венац Душан Динчић придружили су се волонтерима амбасаде, Црвеног крста и средњих школа са општине у чишћењу парка и фарбању новопостављених клупа и канти за смеће. Стручњаци Удружења за  јавно здравље Србије одржали су на лицу места предавање на тему „Климатске промене и утицај на здравље људи“. На овом скверу, који носи име по познатој америчкој докторки и хуманитарки, постављена је спомен табла на српском и енглеском језику.

„Када бринемо о нашој планети Земљи, бринемо и о људима који живе на њој и повезују нас пријатељством, посвећености идеји хуманости и помоћи,присећамо се докторке Розали Слотер Мортон, која је широм света била ангажована на помоћи ратом угроженим становницима и борцима те је тако током првог светског рата била и на Балкану – у Солуну, Македонији и Србији. Она је омогућила да се 60 српских студената школује у Америци.

Нама је у Удружењу за јавно здравље Србије посебно драга чињеница да је била и јавноздравствени активиста као први председник Комитета за јавно здравствено образовање Америчког медицинског удружења. Тако ће овај сквер који ће добити њено име и за нас бити место које нас обавезује да га чувамо и учинимо местом, не само успомена на њу и њено дело, него и местом посвећености идеји здравије планете и пријатељства међу љуидма и народима“.