IPU and FAO, 2021. Food systems and nutrition – Handbook for parliamentarians N°32. Rome.

https://lnkd.in/d64c6d5

(Енглески језик)

Пандемија COVID-19 је разоткрила све слабости система исхране широм света. Покрет Scaling-Up Nutrition (SUN) је покренуо акцију на јачању производње здраве хране и промоцији здраве исхране. Обавеза је народних посланика je да се боре за искорењивање свих облика поремећаја исхране и стварање окружења за одрживу производњу здраве хране у свакој земљи. 
Овај приручник за парламентарце, даје препоруке како подржати и координирати све учеснике у процесу производње хране и здраве исхране, те како обезбедити широко учешће разних учесника, кроз транспарентан процес, кроз који појединачни интереси неће надвладати јавно добро.

 

IPU and FAO encourage the use, reproduction and dissemination of material in this information product. Except where otherwise indicated, all parts of this publication may be copied, downloaded and printed for private study, research and teaching purposes, or for use in non-commercial products or services, provided that appropriate acknowledgement of IPU and FAO as the source and copyright holder is given, that no modifications are made to the material, and that neither IPU nor FAO’s endorsement of users’ views, products or services is implied in any way.

 

 

Милорад Стаменовић, “Здравствене задруге – српски корени глобалног развоја, Прометеј Нови Сад, 2020”

„Постоји широк спектар здравствених система широм света. Карактеришу их ниво јавне регулације, механизми финансирања, степен покривености и природа организација које пружају услуге. Ипак, заједничка карактеристика је све већа улога здравствених задруга које су се у протекла два века консолидовале као релевантан актер у многим здравственим системима. Као што се објашњава у овој сјајној књизи, Република Србија је уживала у неколико деценија раста и успеха здравствених задруга крајем 19. и почетком 20. века. Друге земље су пажљиво проучавале „српски модел”, па чак и усвојиле неке његове елементе. Сада је време за поновно покретање здравствених задруга у Србији, каоефикасног механизма за побољшање квалитета, правичности и приступачности здравственог система земље. Иницијатива коју води др Милорад Стаменовић дефинитивно ће бити камен темељац овог процеса.”

Хосе Перес, генерални секретар Међународне организације здравствених задруга (сектор Међународног задружног савеза)

Инфoдeмиja: изaзoв jaвнoг здрaвљa и приликa зa aкциjу

Трибина Медицинског факултета у Београду

http://med.bg.ac.rs/?p=21808

Ренесанса у медицини – Проф. Др. Вук Стамболовић

Човечанство је у 21. веку на прекретници. Развој индустрије и технологије донео је, осим неспорних користи за људе, и низ колатералних штета: довео је до изумирања бројних животињских и биљних врста, до убрзаног нестајања плодног земљишта и све већег и опаснијег загађења ваздуха, воде и тла, што на много начина угрожава људско здравље, па болести и поремећаји као последица ових фактора драстично умањују квалитет живота и односе милионе живота. Услед великих и брзих трансформација људи се осећају збуњено и уплашено, што, узубитачан темпо савременог живота, доводи и до масовних психичких поремећаја. Једном речју, упркос свем развоју, здравље људи је вишестрано угрожено.

И савремена официлна медицина, као и читав данашњи свет, налази се у турбулентној фази, а њен одговор на овај изазов, упркос бројним евидентним успесима, у целини не може оценити као успешан. Ограничена својим рационалистичким логиком и својим приступом пацијенту као објектом, под притиском интереса крупног капитала, нарочито фармацеутске и индустрије медицинских помагала, није у стању да се избори са искуствима са којима се суочава. Такозвана алтернативна медицина, са друге стране, тешко осваја простор јер се суочава са отпором ове службене. Стога ситуација захтева новп риступ – нову парадигму која омогућава ренесансу у медицини.

Kњигу можете наручити преко овог линка

RENESANSA U MEDICINI- VukStambolović (neopresspublishing.com)

Шта је јавно здравље?

(Видео на енглеском језику)